Kunst in de Kapel – Herminia

Ik ben Herminia Panduro Montes en kom oorspronkelijk uit Peru. In 2007 verhuisde ik naar Nederland voor de liefde. Vervolgens verhuisde ik naar Amsterdam en ben ik verliefd geworden op de grachten, de traditionele architectuur en de warme mensen om mij heen. Het was voor mij gelijk duidelijk dat ik hier wou wonen.

Via via ben ik in contact gekomen met Oudezijds100 en woon ik er nu 2 jaar bij 100, ik voel mij hier erg welkom!
Toen corona net begon en alles dicht was door de lockdown, vroeg ik mij af; wat moet ik doen? Ik hou heel erg van koken en dat doe ik ook erg veel! Ik kook altijd met heel veel kruide wat heel veel kleuren opleveren en dat inspireerde mij om te gaan verven. Ook het land waar ik vandaan kom, Peru wat een tropisch land is was ik altijd omringt door heel veel kleuren van de natuur en heel veel kunst.

Ik vind het heel leuk om naar kleuren en lijnen te kijken bijvoorbeeld in architectuur. Ik hou van observeren en als ik iets leuk zie wat mij inspireert wil ik gelijk beginnen met schilderen.
Dit is een gedeelte van mijn hele grootte verzameling aan schilderijen. Naast schilderrijen beschilder ik kaften van boekjes en deze verkoop ik. Van veel schilderijen zijn ook postcard te koop!
Neem vooral een kijkje op mijn Instagram: @artista_panduro


De schilderijen hangen tot 4 juni.

Schilderijen beschrijvingen van boven naar beneden:

Hart en kracht
Ik heb dit schilderij gemaakt op een dag dat ik heel erg droevig was en niet wist wat ik moest doen, ik sprak mezelf aan en kwam op het idee om een schilderij te schilderen als ware van een plus-symbool voor positiviteit. Daarom heen probeerde ik vriendschap uit te beelden en met name het samenwerken met vrienden om je kracht terug te vinden. Het hart dat ik heb getekend staat voor het feit dat met liefde en kracht alles mogelijk is. Door dit te schilderen voelde ik mij weer blij. De zoon van de voorganger in de kapel waar ik woon vroeg mij of ik met een klein deel van mijn schilderijen wil exposeren in de Kapel van Oudezijds100. Dit schilderij heb ik aangeboden als donatie aan de kapel ter inspiratie voor iedereen die zich bedroefd voelt, om zich eraan te herinneren dat er altijd iets in het leven is wat je kan vervullen van blijdschap.

Duif op hand
Ik had het idee om een postduif te schilderen toen we nog in de coronapandemie zaten, vanwege het verbod op contact met veel verschillende mensen. Zo kwam het idee om een postduif te schilderen met in haar snavel een bericht. Ik had gelezen dat duiven zich orenteren aan de hand van hun snavel waar ijzerdeeltjes reageren op de magnetische veld van de aarde.

Zonnebloemen
Ik bewonder de zon en niet alleen lijkt de zonnebloem op een zon maar kan deze tijdens het zonnige seizoen tot wel 3 meter hoog groeien. De zonnebloem is net een kompas wanneer het oost naar west beweegt, een zonnebloem draait namelijk altijd met de zon mee. Voor mij staat deze bloem symbool voor bewondering en geluk. Het vult je met energie en in de Chinese cultuur (ik woon op een paar stappen van de Zeedijk, dat is de Chinese buurt in Amsterdam) geloven ze dat deze bloem je van een lang en gelukkig leven voorziet.

Compositie van figuren
Dit is een abstract schilderij waarbij lijnen en kleuren bepalend zijn voor dat gene wat men in de afbeelding ziet. Zo zag ik toen het klaar was twee computers, een gezicht, een vrouw die aan het trainen is. Aan de hand van de lijnen kunnen er verschillende figuren ontstaan.

Glas in lood
Geïnspireerd door mijn kerkbezoek in het buitenland waar ik de kleurige glas in lood ramen die met zog bewerkt waren heb gezien. Deze in glas afgebeelde taferelen diende ervoor de toeschouwers te helpen inspiratie terug te vinden als ze moeite hadden om houvast te houden aan hun christelijke levenstocht. De glas in lood kunstwerken zijn aangelegd ter verlichting van je geest en voor het ontvangen van God bij het aanschouwen van deze heilige kunstwerken.

Adam, Eva en Jezus
Op dit schilderij zien we Adam, Eva en Jezus. Adam en Eva die hun kwade streken uithalen: het eten van de verboden vrucht in de veronderstelling dat niemand ze zag. Maar daar staat Jezus die alles beziet. Dit verhaal is me altijd bijgebleven en voor Pasen kwam het in me op deze scène te schilderen en nogmaals in deze oude mythische vertelling te duiken. Wat mij het meest aanspreekt in dit verhaal is het veronachtzamen van het gebod om niet van de vruchten van de boom van kennis van goed en kwaad te eten. Dit verhaal beweegt mij ertoe het goede te doen. Echter zelfs als ik me ertoe zet het goede te doen, is dat niet afdoende. Soms weten we niet hoe we het leven (goed of slecht) kunnen belijden. Dit schilderij omvat een mooie boodschap dat we het leven evenwichtig moeten beleven want we hebben zowel goede als slechte kanten en zijn dus niet perfect. En wanneer het ons aan iets ontbreekt zal God in onze behoefte voorzien

Mensen uit alle hoeken van de samenleving vormen samen Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100. In de binnenstad van Amsterdam proberen wij in leven en werken het evangelie van Jezus Christus present te stellen. Oudezijds 100 biedt concreet hulp door inloop, maatschappelijke opvang, begeleid wonen, medisch maatschappelijk werk en medische zorg voor onverzekerden. De woongemeenschap functioneert hierin als groot gezin en oefenschool, die de hulpverlening ondersteunt.

Oudezijds 100
T 020 – 626 66 34
E info@oudezijds100.nl

Maria ter Claesze
T 0516 – 57 72 92
F 0516 – 57 74 99

Meer contactgegevens

Copyright Oudezijds100 © 2020

Website door: Webheld.nl