Hoe Oudezijds 100 invloed had op het leven van Serhat

Maak kennis met Serhat, een jongeman die zijn thuis heeft gevonden in de bruisende maatschappelijke opvang van Oudezijds 100. Met zijn passie voor de Turkse keuken en zijn onderscheidende gerechten, met name de lunches gevuld met heerlijke Turkse sucuk, heeft Serhat niet alleen een stoere uitstraling met al zijn tattoos, maar ook een smakelijke verrijking gebracht in het leven van de gemeenschap Oudezijds 100. 

 

Kun je mij vertellen hoe je in contact bent gekomen met Oudezijds 100? 

Ik had een taakstraf gekregen en zat in een scheiding met m’n toenmalige vriendin, daardoor had ik geen huis. Deze gebeurtenissen zorgde ervoor dat ik een begeleider kreeg via het Leger des Heils. Mijn begeleider heeft me toen in contact gebracht met Merel (maatschappelijk werkster van Oudezijds100).

 

Heeft Oudezijds100 je een veilig thuis kunnen bieden? 

Ja, Oudezijds 100 is echt mijn familie geworden.

 

En op welke manier heeft Oudezijds 100 je dit kunnen bieden? 

Het is allemaal eigenlijk zo snel gegaan. Mijn leven is heel snel positief verandert op Oudezijds 100. Ik weet dus niet meer zo goed wat nou precies ervoor heeft gezorgd dat Oudezijds 100 mijn thuis werd. Ik weet wel dat ze op Oudezijds 100 soms heel streng kunnen zijn, maar dat is altijd goed bedoeld. Ik moet bijvoorbeeld altijd overal op tijd komen. Als ik maar een beetje te laat ben, krijg ik op mijn kop. Maar achteraf is dat juist goed.

 

Hoe hebben de maaltijden op Oudezijds 100 je verblijf beïnvloed? 

Goed en gezond.

 

Waarom? 

Ik ging veel gezonder eten. Niet alleen kwam ik in aanraking met verschillende soorten vlees, vis en groenten, maar ook ging ik op vaste momenten eten. Ontbijt, lunch en avond eten. Dat geeft een bepaald ritme in je dag.

Ook had je altijd leuke gesprekken met iedereen aan tafel en tijdens de afwas.

 

 

Is er een gesprek bijgebleven dat je heeft geïnspireerd? 

Ik word bijna elke dag geïnspireerd hier op 100. Iedere dag is er een ander gesprek of verhaal dat weer anders is dan mijn eigen verhaal waar ik van kan leren.

 

Wat geef jij mee van je eigen verhaal in gesprekken aan andere mensen? 

Ik vind zelf mijn eigen verhaal een goed voorbeeld, omdat ik vóór Oudezijds 100 altijd veel op mezelf was. Ik was erg boos en vertrouwde niemand. Op Oudezijds 100 heb ik weer mensen leren vertrouwen. Ik wil mensen met mijn verhaal meegeven dat alles kan en mogelijk is.

 

Heeft het je persoonlijk geholpen om jouw verhaal met anderen te delen? 

 

Ja zeker. Als ik in het begin ging praten over mijn problemen of dingen die me dwars zaten, die moeilijk waren zeg maar, dan werd ik agressief en deed ik domme dingen. Ik voelde me niet begrepen en wist niet hoe ik mij moest uiten en dus deed ik het met m’n handen en voeten, als je begrijpt wat ik bedoel. Nu heb ik rust gekregen en weet ik meer hoe ik me moet uiten met woorden. Ik weet nu ook hoe ik moet luisteren voor ik ga praten.

 

Dit heeft ook de band met mijn kinderen verbeterd. Hoe ik met ze moet praten en hoe we elkaar goed begrijpen.

 

Wat is de beste les die je van Oudezijds 100 hebt meegekregen? 

Op tijd komen en afspraken nakomen. Vertrouwen begint bij op tijd komen. Iemand geeft zijn tijd aan jou, en jij respecteert die tijd door op tijd te komen. Zoals ik al eerder zei, Merel kon streng zijn als het ging om op tijd komen, maar dat was voor een goede reden. Nu weet ik dat je afspraken nakomen en op tijd komen onderdeel zijn van wederzijds vertrouwen.

 

Hoe zie jij jezelf in de toekomst binnen Oudezijds 100? 

Waar ik ook woon, ik zal mijn hele leven blijven komen op Oudezijds 100. De mensen die mij geholpen hebben, zijn mijn familie. Waar ik ook naar toe ga, ik zal altijd terugkomen.

 

Geschreven door Elyane

Mensen uit alle hoeken van de samenleving vormen samen Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100. In de binnenstad van Amsterdam proberen wij in leven en werken het evangelie van Jezus Christus present te stellen. Oudezijds 100 biedt concreet hulp door inloop, maatschappelijke opvang, begeleid wonen, medisch maatschappelijk werk en medische zorg voor onverzekerden. De woongemeenschap functioneert hierin als groot gezin en oefenschool, die de hulpverlening ondersteunt.

Oudezijds 100
T 020 – 626 66 34
E info@oudezijds100.nl

Maria ter Claesze
T 0516 – 57 72 92
F 0516 – 57 74 99

Meer contactgegevens

Copyright Oudezijds100 © 2020

Website door: Webheld.nl