Hoe de refter een thuis is geworden voor Siegrid

Siegrid is een bewoner en vrijwilliger bij Oudezijds100. In dit interview stelt Salomé, ook een bewoner en vrijwilliger van Oudezijds, vragen aan Siegrid over haar ervaring aan tafel.

‘Aan tafel’ bij Oudezijds, waar denk je aan?
Als ik ‘aan tafel’ hoor dan denk ik toch wel aan de avondmaaltijden die we doordeweeks in de refter houden. Dit is echt een onderdeel van de gemeenschap Oudezijds100 wat er bijhoort en wat de verbondenheid met de bewoners in stand houdt. Iedereen draagt er zijn steentje aan bij, door vrijwillig te koken op vaste of flexibele dagen, of door natuurlijk gewoon gezellig mee te eten. Ook het gezamenlijk afwassen aan het einde van de maaltijd is altijd wel een gezellig moment en geeft je echt het gevoel in een gemeenschap te leven.

Wat is ‘de tafel’ van Oudezijds, en waarom?
‘Aan tafel’ bij Oudezijds is echt zitten aan die grote tafel in de refter, waar je nog wel eens je been stoot als je je krukje net op de verkeerde plek zet en waar je bijna moet roepen als je diegene aan de overkant wil spreken:) Het is vooral echt even bijpraten en genieten van het gezelschap om je heen. Soms heb ik dagen dat ik maar weinig mensen spreek en dan kan ik echt uitkijken naar het avondeten in de refter, omdat ik weer energie kan krijgen van de mensen uit de gemeenschap. Sommige mensen spreek je heel vaak en anderen minder en dan is het leuk om elkaar bij het avondeten weer te zien. Zo zijn er vaak ook gasten van buitenaf die mee-eten en die worden naar mijn weten altijd gastvrij ontvangen en ze maken de dynamiek aan tafel weer net even anders, wat alleen maar leuk is.

Wat is je favoriete tafelmoment van afgelopen jaar?
Het leukste tafelmoment vond ik met het kerstdiner. Ik woon nog maar sinds september 2023 op Oudezijds en maakte toen voor het eerst het kerstdiner mee, het was heerlijk om met zoveel mensen bij elkaar te zijn. De refter en de kajuit stonden vol met lange tafels en we waren samen met bijna alle bewoners en ook vrijwilligers. Grappig vond ik dat we halverwege van plekken gingen wisselen, waardoor je dus ook even met anderen om je heen zat te eten. Het eten was klaargemaakt door fantastische vrijwillige koks uit de gemeenschap en het was heerlijk.

Ontbijt, lunch of diner bij Oudezijds? En waarom?
Als ik moet kiezen tussen ontbijt, lunch of diner zou ik voor het diner kiezen. Bij het diner zijn toch altijd wel de meeste mensen aanwezig en het is fijn dat het aan het einde van de dag is, wat betekent dat ik vaak mijn dagelijkse dingen en taken al een beetje gehad heb. Op die manier kan ik toch altijd het relaxed daar zitten.

Aan tafel of op de bank?
Als deze vraag over eten gaat kies ik toch zeker voor aan tafel. Ik ben nooit zo’n groot fan van op de bank eten. Wanneer je eet aan tafel maak je er sneller een echt moment van. Ik vind persoonlijk dat het avondeten ook wel echt even een moment is van verbondenheid en samenkomst. Overdag doet iedereen zijn eigen ding, maar bij het diner kom je allemaal samen. Wanneer ik aan tafel eet ben ik op één of andere manier ook meer bezig met hoe dankbaar ik eigenlijk mag zijn voor het eten en het gezelschap wat ik bijna altijd om me heen heb bij het avondeten.

 

Geschreven door Salomé

Mensen uit alle hoeken van de samenleving vormen samen Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100. In de binnenstad van Amsterdam proberen wij in leven en werken het evangelie van Jezus Christus present te stellen. Oudezijds 100 biedt concreet hulp door inloop, maatschappelijke opvang, begeleid wonen, medisch maatschappelijk werk en medische zorg voor onverzekerden. De woongemeenschap functioneert hierin als groot gezin en oefenschool, die de hulpverlening ondersteunt.

Oudezijds 100
T 020 – 626 66 34
E info@oudezijds100.nl

Maria ter Claesze
T 0516 – 57 72 92
F 0516 – 57 74 99

Meer contactgegevens

Copyright Oudezijds100 © 2020

Website door: Webheld.nl