“Dagboek” van een bewoner – Ruchama en Sint Maarten

De eerste keer dat ik dat bewust meemaakte was ik zeven.

Ik kan het me nog goed herinneren. Thuis had ik van mijn moeder een gekleurd papier, een oude plastic fles, een stokje en een fietslampje gekregen. Nadat ik het gekleurde papier nog wat had opgefleurd, bevestigde ik alle onderdelen aan elkaar et voìla.. daar was mijn lampion!
Via de Oudezijds Voor- en Achterburgwal liep ik met mijn ouders en broertje naar de Kajuit. We woonden destijds op 91 (Oudezijds Voorburgwal 91. Binnen Oudezijds is het noemen van je huisnummer genoeg. Iedereen weet dan vanzelf of je op de Voor- of Achterburgwal woont).
Eenmaal aangekomen in de Kajuit konden we direct doorlopen naar de Refter, en plaatsnemen aan tafel. Het menu van de avond? Pannenkoeken! Nu hou ik daar niet echt meer van, maar op die leeftijd vond ik het gelukkig nog heerlijk 🙂

Toen alle aanwezigen hun buikje vol hadden, was het tijd voor het verhaal van Sint Maarten. Voor degenen die het niet weten: Sint Maarten was een bisschop die op een dag zijn mantel deelde met een bedelaar. Ik kan me niet herinneren wie het verhaal destijds voorlas. Wel weet ik nog dat ik er helemaal in werd meegezogen!

Maar.. hoewel de pannenkoeken en het verhaal al erg leuk waren.. het leukste van de avond moest nog komen! Vergezeld door lampionnenlicht gingen we de straat op en in een lange stoet trokken we van buur tot buur. **11 november is de dag.. dahat mijn lichtje dahat mijn lichtje, 11 november is de dag.. dahat mijn lihichtje brahanden maaaaag!!** Terwijl we dit liedje afwisselden met ‘Sint Maarten: de koeien hebben staarten’ vroegen we bij ieder adres om wat lekkers. Waar de ene buur minimarsjes uitdeelde, gaf de ander een mandarijn. Raad maar eens waar wij blijer mee waren..! 😉

Mijn broertje en ik waren nog jong, dus na een aantal adressen nam onze moeder ons mee naar huis en bracht ze ons naar bed. Daardoor misten we het laatste onderdeel van de avond: een beker warme chocomel in de Kajuit. Gelukkig mocht dat de pret niet drukken en zal ik voor altijd positief terugkijken op mijn eerste deelname aan het ‘Oudezijds Sint Maarten ritueel’.

En het leuke is: dit hele ritueel vindt nog ieder jaar plaats, op de avond van 11 november, bij Oudezijds 100!

Lees hier de vorige “Dagboek” van een bewoner – Ruchama en het brandalarm
#dagboekvaneenbewoner

Mensen uit alle hoeken van de samenleving vormen samen Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100. In de binnenstad van Amsterdam proberen wij in leven en werken het evangelie van Jezus Christus present te stellen. Oudezijds 100 biedt concreet hulp door inloop, maatschappelijke opvang, begeleid wonen, medisch maatschappelijk werk en medische zorg voor onverzekerden. De woongemeenschap functioneert hierin als groot gezin en oefenschool, die de hulpverlening ondersteunt.

Oudezijds 100
T 020 – 626 66 34
E info@oudezijds100.nl

Maria ter Claesze
T 0516 – 57 72 92
F 0516 – 57 74 99

Meer contactgegevens

Copyright Oudezijds100 © 2020

Website door: Webheld.nl