Interview Jonathan

 

 

Hoe ben je bij Oudezijds100 terecht gekomen? 

Na mijn studie geschiedenis ben ik naar Italië verhuisd om onderzoek te doen. Ik heb daar een fantastische tijd gehad: mooie omgeving, lekker weer en het onderzoek vond ik ook leuk. Maar het was allemaal voor mezelf. Ik miste iets en was zoekende naar wat ik verder zou willen doen, met wie en waar? 

Via mijn neef Jasper kwam ik uit bij Oudezijds100, hij woont hier ook. Zo ben ik hier terechtgekomen. Ik had niet gedacht dat ik in Amsterdam zou gaan wonen, maar de gemeenschap gaf me gelijk een gevoel dat ik onderdeel ben van iets groters.  

Waar komt dat gevoel vandaan? 

Het gevoel ontstaat door de dingen die je met elkaar doet. Je wordt meegenomen in de activiteiten die er zijn, zoals de gezamenlijke eetmomenten, kapeldiensten en genoeg koffie om samen te drinken. Om dit te blijven doen, moet je het met elkaar doen, daar kwam ik al vrij snel achter. Het is niet alleen voor mezelf gezellig en handig als ik geen zin heb om te koken, maar zo houd je de boel draaiende en help je elkaar. Zo voel ik me onderdeel van iets groters. Zo voel ik de gemeenschap. 

Je gaf aan dat je iets miste, je was zoekende. Heb je dit bij Oudezijds100 gevonden? 

Ja, voor mij is Oudezijds100 een plek om te landen. Ik was dus op zoek naar een plek waar ik kan bijdragen aan iets groters op werk en persoonlijk gebied. Als gemeenschap hebben we denk ik een gezond ritme met de ochtend- en avondgebeden en de gezamenlijke maaltijden. Een vaste basis van dingen die je met elkaar doet. Je wordt hierin meegenomen en dat geeft me rust. Als ik na een lange werkdag thuis kom en in de kapel ga zitten, voelt het als een meditatief moment waarin je met elkaar de dag afsluit. 

Ik kom hier met mensen in aanraking die ik anders nooit zou spreken. Ja, dat vind ik iets magisch hebben. Zoveel mensen die iets te bieden hebben. Je krijgt een helder inzicht in hoe je elkaars leven kan verrijken.  

 

Wat heb jij te bieden binnen Oudezijds100? 

Toen ik hier twee jaar geleden binnen kwam, viel het me gelijk op hoe Oudezijds 100 op het eerste oog complex kan overkomen, maar in de kern eigenlijk heel eenvoudig is. Wat de kern is: we willen het evangelie present stellen. Hier hebben we twee principes in. We bieden gastvrijheid én doen dit vanuit verschillende kerkelijke achtergronden. Deze missie probeer ik me eigen te maken. Mijn eigen intentie is juist op deze manier het evangelie present stellen. Ondanks de verschillende achtergronden, verwachtingen of geloofsovertuigingen doen we veel samen. Met elkaar kun je dingen doen die ik individueel niet zou bedenken stel aan zou kunnen opbrengen in mijn eentje vorm te geven.  

Wat doe jij nu voor Oudezijds100? 

Ik ben er, dat is de kern. Aanwezig zijn en kijken naar waar ik mijn steentje kan bijdragen. Ik organiseer de Gemeenschapsavonden waar we de aandachtspunten bespreken. Verder voer ik sinds kort gesprekken met bewoners om de verantwoordelijkheid iets breder te leggen. Voor mij persoonlijk heeft dat ertoe geleid dat ik een dag minder ben gaan werken zodat ik hier meer kan doen in het managementteam.  

Hoe kijk je naar de toekomst? 

Gesprekken over de toekomst zijn altijd spannend. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de komende jaren onze missie op een goede manier kunnen blijven uitdragen? Wat is onze roeping daarin?  

Wat ik hoop, is dat we positieve energie blijven geven aan elkaar. Eigenlijk wordt er van je gevraagd om een stuk van je vrijetijd op te geven om voor elkaar en met elkaar te zorgen. Dat is spannend, maar heel waardevol en het levert veel op. Ik hoop dat we dit kunnen blijven doen met positiviteit en waardering. Als we dat blijven uitstralen en terug blijven kijken, kunnen we vanuit daar kijken naar waar we in te toekomst heen willen.  

Het thema dit jaar is adem, waar denk je aan? 

Ik denk aan veel verschillende dingen tegelijkertijd. Het thema ‘Adem’ past natuurlijk mooi in Coronatijden, de benauwdheid die Corona met zich meebrengt. Waar ik vooral aan denk is een zin die frère Rolf Boiten, de oprichter van Oudezijds100, eens zei: ‘als ik het Evangelie moet samenvatten zijn dat twee woorden: ‘hèhè!’. Een stukje opluchting, tot rust komen, een enorme bevrijding. Dat link ik sterk aan Ooudezijds100: een plek waar mensen op adem kunnen komen. We doen alsof zoveel dingen belangrijk zijn in het leven, maar eigenlijk gaat het gewoon om die opluchting en vrijheid. De ademruimte die we hier kunnen bieden is waar ik aan moet denken bij dit thema. 

Hoe kom jij op adem? 

Dat verschilt, soms heb ik behoefte aan stilte en alleen zijn, maar soms juist aan mensen om me heen die me inspiratie bieden. De binnenstad kan erg druk zijn, dus soms moet ik even de stad uit. Laatst waren we een weekendje naar Friesland, dat vind ik dan ook erg fijn.  

Als het gaat om ademruimte vinden, dan zijn het de onverwachtse ontmoetingen die me inspiratie geven. Meer energie en ruimte in je hart en je hoofd.  

Mensen uit alle hoeken van de samenleving vormen samen Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100. In de binnenstad van Amsterdam proberen wij in leven en werken het evangelie van Jezus Christus present te stellen. Oudezijds 100 biedt concreet hulp door inloop, maatschappelijke opvang, begeleid wonen, medisch maatschappelijk werk en medische zorg voor onverzekerden. De woongemeenschap functioneert hierin als groot gezin en oefenschool, die de hulpverlening ondersteunt.

Oudezijds 100
T 020 – 626 66 34
E info@oudezijds100.nl

Maria ter Claesze
T 0516 – 57 72 92
F 0516 – 57 74 99

Meer contactgegevens

Copyright Oudezijds100 © 2020

Website door: Webheld.nl