interview Claudia Sträter

door zr Dorothea Mulder-Derks

“Een bijzonder huis en thuis ”

Claudia Sträter is één van de vaste koks van de gemeenschap. Om de week kookt ze voor ons de heerlijkste maaltijden.

 

Wie ben je, waar kom je vandaan?
‘Ik ben geboren in Hilversum, in 1952. Ingeschreven in het geboorteregister als ‘Claudia Straeter’. Eigenlijk moet dat een ‘a’ met een umlaut zijn. Ik ben opgegroeid in een gezin van vier kinderen, met twee zusjes en een broer.’

Hoe ben je aanraking gekomen met Oudezijds 100?
‘Ik ben in contact gekomen met de Oudezijds door Francois Six. Hij vroeg mij jaren geleden (vijf of zes jaar geleden, precies weet ik het niet meer) om een avond voor het bestuur (bij een vergadering) en de bewoners te koken. Ik was toen nog druk met mijn cateringbedrijf, dus was ik ingericht op koken voor veel mensen.’

Wat draag je nu bij in het gemeenschapsleven?
‘Sinds 2011 kook ik iedere tweede en vierde donderdag van de maand. Ik bereid alles thuis voor. Neem de trein en de OV-fiets, tassen aan het stuur en na aankomst zorg ik dat alles klaar staat en de tafel gedekt is, zodat we om 18.00 uur aan tafel kunnen.’

Wat is de grootste uitdaging in het koken bij Oudezijds 100?
‘Het kleine budget, maar meestal red ik het wel. Ik stop wel eens wat extra's uit mij eigen keuken erbij. Maar dat is prima. Ik probeer variatie aan te brengen. Ook in de toetjes. Ik doe het met plezier.’

Wat betekent Oudezijds 100 voor jou?
‘De Oudezijds is voor mij een bijzonder huis en thuis, waar zoveel mensen - jong en oud, komend uit verschillende achtergronden en situaties - samenkomen en stilstaan bij elkaar en met elkaar. Een rustpunt in een ‘woelig’ stukje Amsterdam.’

Het thema is opgewekt vieren, hoe ziet een feestmaal er bij jou uit?
‘Een feestmaal is vooral niet te copieus. Als voorgerecht kies ik voor gemengde groene sla met avocado, pijnboompitjes, vinaigrette en knapperig stokbrood. Daarna een klein glaasje soep, bijvoorbeeld licht gebonden kippensoep. Als hoofdgerecht varkensfricandeau met mosterd-roomsaus, zelf gemaakte puree en haricots verts. En dan als dessert een appeltaartje (warm) met koude vanillesaus. Heerlijk!’