Interview Paul

Toen Paul (37) een paar jaar geleden op straat kwam te staan bracht de organisatie MEE hem in contact met Oudezijds 100. In een gemeenschap wonen was in het begin even wennen. Zoals alle hulpvragers moest ook Paul zijn telefoon gedurende de eerste weken inleveren om zo makkelijker contact te maken met andere bewoners.

‘Ik ging toen in Cham wonen, een heel klein kamertje in het vaderhuis’, vertelt Paul. Tegenwoordig woont hij zelfstandig in een van de appartementen binnen de gemeenschap. ‘Een grote verbetering,’ lacht hij, ‘want ik heb nu veel meer ruimte.’ Wat was Pauls eerste indruk toen hij bij Oudezijds 100 over de drempel stapte? ‘Ja, een beetje vreemd,’ geeft hij glimlachend toe, ‘dat kerkelijke gedoe enzo … Ik moest mee naar de kapel, maar dat is niet echt iets voor mij.’

Paul vertelt dat zijn oma in het verleden wel heeft geprobeerd om het geloof aan hem door te geven, maar dat het bij hem niet echt aansloeg. Volgens Paul was hij vroeger een moeilijke jongen en heeft hij sindsdien ook heel wat internaten en instellingen gezien. ‘Veel mensen vinden het moeilijk om met een grote groep samen te leven, maar ik voel het wel als mijn thuis en ik ken ook iedereen hier.’

Volgens Paul is het belangrijkste van een thuis dat je je eigen plek hebt, dat je iemand hebt om mee te praten, maar ook het samen eten is belangrijk en Paul kookt dan ook graag voor de gemeenschap. Van als zijn adressen heeft Paul nu het langst zelfstandig gewoond bij Oudezijds 100. Hoewel hij nu ingeschreven staat als woningzoekende gaat dat waarschijnlijk nog heel lang duren. Paul is erg tevreden over zijn tijd bij de gemeenschap, in het bijzonder is hij blij met zijn nieuwe baan bij het GVB. ‘Vroeger had ik alleen maar rotbaantjes. Nu heb ik een goed salaris en doorgroeimogelijkheden. Mensen werken heel lang voor het GVB, dus mijn motivatie is heel erg hoog.’ Paul heeft een halfjaarcontract gekregen waarin hij zich moet bewijzen. ‘Ik werk nu als toezichthouder op de Noord/Zuidlijn. Er is veel mogelijk, zo kan ik op termijn BOA, tramchauffeur of conducteur worden.’ Een stabiel thuis geeft zo de mogelijkheid om iets moois op te bouwen.

*De naam Paul is om privacy redenen gefingeerd

Delen? Graag!

OZ100 is een ontmoetingsplek, toevluchtsoord en veilige haven voor iedereen die daar behoefte aan heeft, in de oude binnenstad van Amsterdam.

Wij bieden hulp door inloop, maatschappelijke opvang en begeleid wonen. Onze woongemeenschap functioneert hierin als een grote familie en oefenschool, die de hulpverlening ondersteunt. Op deze manier proberen wij handen en voeten te geven aan de boodschap van Jezus.

Oudezijds 100
T 020 - 626 66 34
E info@oudezijds100.nl

Maria ter Claesze
T 0516 - 57 72 92
F 0516 - 57 74 99

Meer contactgegevens

Copyright Oudezijds100 © 2020

Website door: Webheld.nl